reblogged from angels18m

Το  Web 2.0 είναι ένας χώρος ανταλλαγής πληροφοριών που συνδέεται με διαδικτυακές εφαρμογές . Επίσης Δημιουργεί  ένα περιβάλλον ανοιχτής επικοινωνίας, ανάδρασης και διάχυσης πληροφοριών που επιτρέπει στους χρήστες του να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Στηρίζει  και προωθεί τη διαδραστικότητα ,τη συνεργασία, τη συνεισφορά, την κοινωνικοποίηση μέσα από τη δημιουργία και την επεξεργασία δυναμικού περιεχομένου .   Δηλαδή , επιτρέπει στους χρήστες να  εκφράζουν τα δικά τους  σχόλια, απόψεις και αντιλήψεις για τα διάφορα θέματα που τίθενται για συζήτηση .  Οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή  να προσθέσουν και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου ,  ως δημιουργοί  του σε μια εικονική κοινότητα, σε αντίθεση με ιστοσελίδες όπου οι χρήστες , περιορίζονται στην παθητική θέαση του  περιεχομένου που δημιουργήθηκε γι ‘αυτούς.

Ένα από τα εργαλεία του Παγκόσμιου Ιστού είναι τα ιστολόγια, τα οποία είναι για εμάς τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς πολύ χρήσιμα, επικοδομητικά αλλά και πολύ ενδιαφέρον.  Προάγουν την κριτική, αναλυτική ,  δημιουργική, διαισθητική και τη συνδετική σκέψη. Ακόμη συνδυάζουν τον ατομικό προβληματισμό με την ομαδική αλληλεπίδραση. Είναι γενικά ένα ψηφιακό, διαδικτυακό πορτφόλιο των μαθητών με τις εργασίες τους.  Ο κάθε μαθητής θα μπορεί να έχει το δικό του ιστολόγιο το οποίο θα συνδέεται με το κεντρικό ιστολόγιο της τάξης.  Εκεί θα παραδίδονται οι εργασίες των μαθητών.  Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι υπέρ των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών αυτός ο τρόπος διδασκαλίας, αφού οι μαθητές θα μπορούν όχι απλά να μάθουν να χειρίζονται με τον σωστό τρόπο τον Η/Υ και τα προγράμματα του αλλά θα εκφράζουν άφοβα την γνώμη τους και θα έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικές απόψεις.   Τα παιδιά θα βλέπουν τις απαντήσεις όλων  των συμμαθητών τους και θα μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις,  να διαμορφώσουν ή ακόμα να εμπλουτίσουν τα ήδη υπάρχον πιστεύω τους .  Επιπλέον  δίνεται η δυνατότητα  στους μαθητές να συνεργαστούν με μαθητές οποιουδήποτε σχολείου ανά τον κόσμο, ανά πάσα στιγμή . Η γνώση τους οικοδομείται συλλογικά και διαμοιράζεται μέσω  σχολιασμών ,  προβληματισμών και της αλληλεπίδρασης  μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα να προσφέρεται η δυνατότητα αναστοχασμού.  Τα  εργαλεία διδάσκουν βασικές δεξιότητες οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε να προετοιμάσουν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους σε κοινότητες μάθησης όπου η γνώση οικοδομείται συλλογικά και διαμοιράζεται .   Όσον αφορά τον κάθε  εκπαιδευτικό, θα  έχει το δικό του ιστολόγιο τάξης το οποίο συνδέεται με το κυρίως ιστολόγιο ή την  ιστοσελίδα του σχολείου και έτσι όλες οι σκέψεις, απόψεις και προβληματισμοί θα είναι μαζεμένοι για την ευκολία του . Η ιστοσελίδα του σχολείου θα εμπλουτίζεται θα  ανανεώνεται καθημερινά με διάφορα επίκαιρα και ενδιαφέροντα νέα και έτσι θα είναι πιο ελκυστικό γι’ αυτούς, αφού θα έρχονται σε  αντιπαράθεση με τους συμμαθητές τους ως αποτέλεσμα να δημιουργείται διάλογος . Αφού θα έχουν καθημερινή πρόσβαση μαθητές η ιστοσελίδα θα  πρέπει να ελέγχετε καθημερινά και να περιέχει το κατάλληλο υλικό. Έτσι πρέπει να υπάρχει ένας διαχειριστής περιεχομένου, ο οποίος πρέπει να ελέγχει το τι ανεβαίνει στην ιστοσελίδα ( να είναι κόσμιο και επιτρεπτό) .  Αυτός μπορεί να είναι και ο διευθυντής του σχολείου.  

Το SOPA  (Stop Online Piracy Act) και το PIPA  , είναι  τα δύο νομοσχέδια που έχουν εισαχθεί στις 26 Οκτωβρίου από τους Lamar Smith και Harry Reid  .  Προβλέπουν  την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας.

Δεν συμφωνώ στην εδραίωση των δύο νομοσχεδίων SOPA και PIPA που έχουν ως στόχο  την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στο διαδίκτυο αφού ταυτόχρονα δημιουργούνται πολλά άλλα προβλήματα. Προσωπικά μας δεδομένα είναι καλό να μην τα αναφέρουμε μέσα στην ιστοσελίδα μας, ώστε να μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει με κακόβουλη ενέργεια. Τα νομοσχέδια αυτά  εκφέρουν και πολλές επιπτώσεις.   Τα προτεινόμενα νομοσχέδια αποτελούν στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το μέγεθος περιστολής των ψηφιακών μας δικαιωμάτων. Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας,   η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, που πλήττουν με απαράδεκτο τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα και εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς γενικευμένης καταστολής. Η ραγδαία επέκταση των ιδιωτικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια αλλά και η ουσιαστική ασυμβατότητά τους με τα ψηφιακά περιβάλλοντα θα οδηγήσει στη επέκταση της χρήσης ενός τέτοιου μηχανισμού λογοκρισίας και για άλλους σκοπούς, όπως για την περιστολή της ελευθερίας έκφρασης και για τον αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό. Θα αυξήσει δε υπέρμετρα την ευθύνη και τα έξοδα λειτουργίας των μεσαζόντων του διαδικτύου, οδηγώντας σταδιακά σε μία υπέρμετρη εμπορευματοποίηση του κυβερνοχώρου. Αν μάλιστα τέτοια νομοσχέδια ψηφιστούν στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά τη χώρα με τον κομβικό ρόλο στο διαδίκτυο, η ψήφιση πανομοιότυπων νόμων σε όλο τον κόσμο θα είναι απλώς θέμα χρόνου.

Εν κατακλείδι  η  κακόβουλη κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων σίγουρα είναι κάτι που δεν είναι επιθυμητό, όμως οι νέοι νόμοι που προτείνονται είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν όσα ξέραμε για την ελευθερία διακίνησης ιδεών και υλικού στο Internet και επομένως, τη ζωή μας όπως ήταν μέχρι τώρα. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s